هارد اکسترنال وسیلهای ساده با کاربری آسان است، اما هاردهای اکسترنال موجود تنوع زیادی دارند و همین موضوع میتواند انتخاب هارد اکسترنال را دشوار کند. در این مطلب به اینکه چطور هارد اکسترنال مناسب مطابق نیازهایتان را پیدا کنید میپردازیم و مهمترین معیارهایی که هنگام خرید هارد اکسترنال باید به آنها توجه کنید را شرح میدهیم.
هارد اکسترنال چیست؟
هارد اکسترنال دستگاهی برای ذخیرهسازی است که به طور فیزیکی از کامپیوتر جدا است. این دستگاه معمولاً از طریق USB قابل اتصال است و ممکن است منبع پاور خود را نیز داشته باشد. هاردهای اکسترنال ظرفیت بیشتری نسبت به یک فلش مموری دارند و عموما بزرگتر هم هستند، هرچند گرانترین فلش مموریها با برخی از هاردهای اکسترنال رقابت میکنند.
معیارهایی که هنگام خرید هارد اکسترنال باید در نظر گرفت
وظیفه اصلی هر هارد اکسترنالی ذخیرهسازی اطلاعات است، اما ظرفیتهای ذخیرهسازی، تکنولوژیها و شیوههای اتصال متنوعی در دسترس هستند که میتوانند شما را سردرگم کنند. به همین خاطر این نکات کلیدی را هنگام خرید هارد اکسترنال به خاطر داشته باشید:
- قیمت هارد اکسترنال
هاردهای اکسترنال HDD که ظرفیت بالاتری دارند از لحاظ هزینه مقرون به صرفهتر هستند. اگر یک هارد اکسترنال HDD -با ظرفیت موردنیازتان- بخرید ارزانتر آن است که چند هارد اکسترنال HDD کوچکتر با هم بخرید.
هاردهای اکسترنال SSD با HDD فرق دارند. قیمت SSD با توجه به میزان ظرفیت افزایش مییابد. اگر چند هارد اکسترنال SSD کوچکتر -با ظرفیت موردنیازتان- بخرید ارزانتر از آن است که یک هارد اکسترنال SSD با همان ظرفیت بخرید.
وقتی هاردهای گرانتر را با هاردهای ارزانتر مقایسه میکنیم متوجه میشویم که هاردهای گرانتر ویژگیهای منحصربهفردی هم ندارند. درواقع این میزان ظرفیت است که قیمت را تعیین میکند، نه ویژگیها.
- تکنولوژی ذخیرهسازی
هاردهای اکسترنال از این دو تکنولوژی ذخیرهسازی استفاده میکنند:
- درایو دیسک سخت(HDD)
- درایو حالت جامد(SSD)
هاردهای HDD درواقع دیسکهای فلزی در داخل یک محفظه هستند. این دیسکها زمانی میچرخند که دادهها باید نوشته یا بازیابی شوند. به همین خاطر این هاردها هنگام استفاده شکنندهتر و کندتر هستند و صدای بلندتری دارند.
هاردهای SSD قطعات متحرک ندارند و از چیپهای حافظه و ترانزیستورهای پیشرفته برای ذخیرهسازی دادهها استفاده میکنند. به همین خاطر این هاردها قابل اطمینانتر هستند، زیرا اجزای چرخشی ندارند و نیازی نیست که نگران شکسته شدن آنها باشیم. هاردهای SSD اغلب کوچکتر از هاردهای HDD و همچنین بیصدا هستند. با این حال، تراشه های مورد استفاده در این هاردها گران هستند، بنابراین انتظار میرود به ازای هر گیگابایت هزینه بیشتری بپردازید.
- ظرفیت ذخیرهسازی
ظرفیت یک هارد اکسترنال چقدر باید باشد؟ پاسخ روشن است: به اندازه نیازتان! با این حال، تشخیص اینکه فایلهایی که میخواهید ذخیره کنید چقدر حجم دارند، ممکن است دشوار باشد.
قیمتها در این بازار دائماً در نوسان هستند، با این حال میتوانید از یک مدل 1 ترابایتی (1TB) شروع کنید چون هزینه آن کمی بالاتر از هاردهای با ظرفیت کمتر است.
اگر میخواهید دهها ساعت ویدیوی 4K، هزاران عکس DSLR، تصاویر بسیار بزرگ یا هنرهای مبتنی بر بردار(vector) را ذخیره کنید، احتمالا هارد بزرگتری لازم دارید. اگر با این نوع فایلها کار میکنید، پس حتما میدانید حجم فایلها چقدر است و چه تعداد از آن ها را باید ذخیره کنید.
- نوع اتصال
امروزه بیشتر هاردهای اکسترنال از طریق یکی از استانداردهای USB موجود متصل میشوند. مدلهای قدیمیتر با استفاده از USB Type-A و USB Type-B متصل میشوند، در حالی که مدلهای جدیدتر از USB Type-C استفاده میکنند. تقریباً همه هاردهای اکسترنال کابل مخصوص خودشان را دارند، بنابراین تنها مساله این است که رایانه شما دارای کدام پورت است.
به همین دلیل لازم است که هنگام خرید هارد اکسترنال، از انواع پورتهای USB موجود در رایانهتان مطلع باشید. حتی اگر کابل هارد به طور فیزیکی بتواند در پورت رایانه شما قرار بگیرد، اگر آن را به یک درگاه USB کند متصل کرده باشید، ممکن است عملکرد ناامیدکنندهای را مشاهده کنید.
اگر این موضوع در مورد رایانه شما صدق میکند، یک هارد اکسترنال کندتر و ارزانتر تهیه کنید، چون با توجه به نوع رایانه شما، مزایای مدلهای جدیدتر و سریعتر هارد اکسترنال را تجربه نخواهید کرد.
جدیدترین نوع اتصال USB Type-C است و سرعت بیشتر انتقال داده را ارائه میدهد. USB Type-C از نظر فیزیکی با اتصال USB-A قدیمی متفاوت است. اگر رایانه شما فاقد USB-C باشد، میتوانید یک آداپتور تبدیل USB-C به USB-A بخرید، اما درگاه USB Type-A ممکن است نتواند برق هارد را تأمین کند (البته اگر هارد، منبع تغذیه مخصوص خودش را نداشته باشد).
آخرین نوع اتصالی که به آن اشاره میکنیم Thunderbolt است. Thunderbolt 3 و Thunderbolt 4 از نظر فیزیکی با USB-C سازگار هستند اما معمولا سریعتر هستند و پهنای باند آنها 40 گیگابایت در ثانیه است. Thunderbolt توسط اکثر هاردهای اکسترنال استفاده نمیشود زیرا اتصال USB به اندازه کافی سریع است، اما ممکن است در هاردهای اکسترنال سطح بالا با Thunderbolt مواجه شوید. برای اینکه از این نوع اتصال بیشترین بهره را ببرید، به یک پورت Thunderbolt 3 در رایانه شخصی خود نیاز دارید.
- برق مورد نیاز
بیشتر هاردهای اکسترنال مدرن به برق خارجی نیازی ندارند. آنها از طریق USB تغذیه میشوند که برق را از رایانه شما میگیرد.
با این حال، این موضوع همیشه هم درست نیست. هاردهای اکسترنال بزرگ اکثرا به برق خارجی نیاز دارند. این مساله در مورد هاردهای اکسترنال قدیمیتر یعنی قبل از تولید USB 3 و Thunderbolt نیز صادق است.
هارد اکسترنالی که منبع تغدیه خودش را دارد، زیاد قرار نیست جابجا شود، حتی اگر از نظر فنی امکان جابجایی آن وجود داشته باشد. فقط در صورتی که بهندرت نیاز به جابجایی آن دارید، یک هارد اکسترنال با منبع تغدیه بخرید.
چه کسی باید هارد اکسترنال بخرد؟
هارد اکسترنال برای هرکسی که به فضای ذخیرهسازی بیشتری نیاز دارد و نمیخواهد (یا نمیتواند) هارد داخلی کامپیوترش را ارتقا دهد، ضروری خواهد بود. معمولا ارتقای هارد داخلی ارزانتر اما دشوارتر است و بسیاری از لپتاپها اصلاً از ارتقاء پشتیبانی نمیکنند.
بعد از خرید هارد اکسترنال چه کاری باید انجام دهید؟
هاردهای اکسترنال به صورت plug & play (آماده نصب و اجرا) هستند، به این معنی که برای راهاندازی آنها نیازی به نصب درایور یا نرمافزار اضافی ندارید. فقط کافی است آن را به بهترین پورت USB موجود (یا Thunderbolt، در صورت پشتیبانی) وصل کنید. رایانه شما باید بلافاصله هارد را تشخیص دهد.
نکات بیشتر برای خرید هارد اکسترنال
ممکن است بخواهید هنگام خرید هارد اکسترنال، به گارانتی آن هم توجه کنید. دوره گارانتی طولانیتر به قابلیت اطمینان بیشتر اشاره دارد، بنابراین اگر نگران از دست دادن اطلاعاتتان هستید، هارد اکسترنال با گارانتی طولانی را انتخاب کنید.
منبع: lifewire