در مطلب راهنمای خرید رم برای کامپیوتر به زبان ساده معیارهای مهم را برای شما شرح دادهایم تا بتوانید بر اساس آنها حافظه رم برای کامپیوترتان را انتخاب کنید.
رم چیست؟
رم (RAM) یا حافظه موقت که مخفف عبارت Random Access Memory است، یکی از اساسیترین قطعات کامپیوتر است که در عملکرد کلی کامپیوتر نقش مهمی دارد. رم یک نوع حافظه موقت پرسرعت است که دادههای در حال پردازش توسط پردازندهها را نگهداری میکند.
1- کدام نسل رم را بخریم؟
حافظههای موقت کامپیوتر و لپتاپ در انواع مختلفی ارائه میشوند که با استاندارد DDR از یکدیگر قابل تشخیص هستند.
در حال حاضر حافظههای رم تا نسل چهارم یا همان DDR4 معرفی شدهاند. هر نسل DDR در مقایسه با نسل قبلی مزایای زیر را دارد:
- سرعت بیشتر
- مصرف برق کمتر
- زمان تاخیر کمتر
2- چقدر حافظه رم نیاز داریم؟
ظرفیت حافظه رم یکی از مشخصاتی است که باید هنگام خرید به آن دقت کنید. این که چقدر حافظه رم احتیاج دارید به نیاز و کاربرد شما از کامپیوتر بستگی دارد.
اگر ظرفیت حافظه رم کم باشد، باعث کندی میشود. اگر این ظرفیت بیش از اندازه زیاد باشد، استفاده نخواهد شد و فقط هزینهای اضافه پرداخت کردهاید.
بهترین انتخاب، حافظه رمی است که با قدرت پردازنده و نیاز شما همخوانی داشته باشد. استاندارد امروزی برای ظرفیت حافظه رم، حجم ۸ الی ۱۶ گیگابایت است.
- 8 گیگابایت رم: کاربران عادی
- 16 گیگابایت رم: گیمرها، گرافیستها و برنامهنویسها
3- پیکربندی تک کاناله یا چند کاناله؟
به نظر شما خرید ۲ رم ۸ گیگابایتی بهتر است یا یک رم ۱۶ گیگابایتی؟ بهتر است به جای خرید یک رم ۱۶ گیگابایتی، ۲ ماژول یکسان ۸ گیگابایتی تهیه کنید. با این کار از پهنای باند بیشتری بهره میبرید.
به این نوع پیکربندی چینش دو کاناله میگویند. در این نوع پیکربندی، میزان انتقال اطلاعات و مسیرهای مسی بین حافظه رم و کنترل کننده رم دوبرابر میشود. از مزایای پیکربندی دوکاناله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- جابهجایی حجم بیشتری از داده در هر لحظه
- کاهش هزینه
- تعویض آسانتر رم معیوب
- سرعت و پهنای باند بیشتر
نکته: اکثر لپتاپها از قبل فضای مشخصی برای رم دارند و شما فقط قادرید که بسته به تک یا دو کاناله بودن لپتاپ، اقدام به خرید رم کنید.
4- سرعت و فرکانس رم چقدر باشد؟
سرعت و فرکانس رم (RAM Frequency) دو ویژگی مجزا هستند و به اشتباه به طور یکسان به کار برده میشوند. فرکانس رم در کنار سایر ویژگیها مانند ٖتاخیر CAS و سرعت کلاک، سرعت واقعی رم را میسازند.
معمولا حافظههای رم در سرعت پایینتری نسبت به فرکانسی که روی بسته بندی آنها نوشته شده کار میکنند. درواقع عدد روی بستهبندی اشاره به فرکانس پروفایل XMP/DOCP دارد؛ اما در عمل در سرعت بسیار پایینتری فعالیت میکند.
- فرکانس رم برای کاربر عادی: 2800 مگاهرتز.
- فرکانس رم برای کاربر عادی با پردازنده قدرتمند: 3000 تا 3200 مگاهرتز.
- فرکانس رم برای گیمرها، گرافیستها و کاربران حرفهای: تا ۳۴۰۰ مگاهرتز.
نکته: اگر میخواهید حافظه رم جدیدی به رم فعلی کامپیوتر یا لپتاپ خود اضافه کنید، باید رم با فرکانس یکسان به آن اضافه کنید.
5- چه فرم فاکتور رمی را انتخاب کنیم؟
ماژولهای رم در ابعاد و فرم فاکتورهای مختلفی تولید میشوند اما دو فرم رایج آنها عبارتند از:
- رم DIMM : کشیدهتر و بزرگتر است، معمولا در کامپیوترهای دسکتاپ و لپتاپهای جدید مورد استفاده قرار میگیرد.
- رم SO-DIMM : کوتاهتر و عریضتر است، در کامپیوترهای یکپارچه All in One و لپتاپها کاربرد دارد.